Frågor (och svar)

Beroende på om du har gjort köpet direkt genom ditt företag, om det är ett privat utlägg i tjänst eller om du gör köpet som privatperson, så finns det lite olika regler för hur kvittot ska hanteras.

Företag måste spara på all räkenskapsinformation i sju (7) år, där ingår även kvitton. Idag är det vanligt att företag använder digitala utläggshanteringstjänster, men man glömmer ofta att det fysiska papperskvittot måste sparas i tre (3) år innan man kan slänga det [den digitala kopian i utläggshanteringstjänsten eller bokföringssystemet ska sedan sparas i ytterligare fyra (4) år]. Har du bara ett pappersunderlag ska detta sparas på i sju (7) år.

Generell regel för dig som INTE vill hantera kvitton i onödan –> så länge du gör ett köp som privatperson och det inte är viktigt för dig så kan du slänga kvittot, det är bara krångligt att spara på.

 

För alla VIKTIGA köp gäller –> om du väl har tagit emot ett papperskvitto för ett köp så är det ett originalkvitto hur du än vrider och vänder på det —> därför måste det sparas [av olika anledningar]. Som några exempel så kräver de flesta försäljningsställen ett originalkvitto eller kopia på kvittot för att låta dig nyttja garanti, bytesrätt eller öppet köp. Därför —> spara alltid på papperskvitton så länge garantin gäller, även om du använder Payl. Finns det däremot ingen garanti, öppet köp eller bytesrätt knutet till köpet räcker det OFTAST med en digital kopia i Payl för att du ska kunna nyttja reklamationsrätten.

Kvittot är ett bevis på att du äger det du har köpt, vilket underlättar nyttjandet av garanti eller om du behöver göra en reklamation. Ett kvitto är också ett bevis på att du har gjort köpet hos ett försäljningsställe som betalar sina skatter, vilket stöttar en schysst konkurrens mellan företag och ser till att skattepengarna kommer in till staten där de gör nytta för Sveriges medborgare [på många olika sätt]. Enligt den svenska “Kassalagen” måste försäljningsställen också använda ett registrerat kassaregister, vilket betyder att du måste kunna ta del av ett kvitto. Så nästa gång du handlar, be om ett kvitto och stötta Sveriges försäljningsställen – det gynnar trots allt hela samhället i slutändan.

Vi ställde oss samma fråga och har pratat med ett antal kassasystem för att få fram ett svar! Tro det eller ej men verkligheten är att många kassasystem redan har stöd för att skicka digitala originalkvitton idag, men de har inte haft en samlingsplats att skicka det till —> förrän nu [Payl]. Idag finns det proffsiga leverantörer som erbjuder standardiserade digitala kvitton [om du är medlem i en kundklubb] eller till företagskorten [hos utvalda försäljningsställen]. Till skillnad från dessa leverantörer kan vi erbjuda samma värde utanför ett klubbmedlemskapet och till ett större antal försäljningsställen! Äntligen en kvittotjänst som OCKSÅ är anpassad till privatpersoner :partying_face: [Pssst – Du behöver inte ens lämna ifrån en personlig email – Bra va!]

Det finns många bra anledningar, men här kommer några praktiska tips:
  • Du kan nyttja garantin för köpet om något går sönder, se till att spara kvittot lika lång tid som garantin gäller.
 
  • Reklamationsrätten nyttjas enklast om det finns ett kvitto bundet till produkten. Spara kvittot i 3 år, men kom ihåg att reklamera produkten i skälig tid från det att felet upptäcktes.
  • Försäkringsbolag kräver ofta kvittot som ett underlag för att kunna göra en utbetalning om dina ägodelar har blivit stulna eller gått i sönder.
  • Du kan ta upp reparationskostnader om du säljer din bostad, dessa kvitton ska sparas så länge du äger den.
  • Du kan göra avdrag för vissa kostnader i din skattedeklaration och då behöver du spara på kvittona i sex (6) år från att du lämnat in deklarationen.
Payl AB, Framtidsvägen 12, 352 56 Växjö